Skip to main content

Tereza Rak: S celou rodinou na Gran Canarii

Tento rok jsme měli s dětmi možnost vyrazit na ostrov Gran Canaria. Přestože jsme s manželem ještě jako bezdětní cestovali opravdu hodně často, na Kanárských ostrovech jsme byli tento rok poprvé. Máme malé děti, a tak jsme s Canaria Travel vybírali lokalitu, která by vyhovovala i našim malým cestovatelům.

Zvolili jsme ubytování na jihu ostrova blízko nádherných písečných pláží a přírodního parku písečných dun Dunas de Maspalomas.

Ideální volbou byl čtyřhvězdičkový hotel Abora Catarina ze španělské hotelové sítě Lopesan, jehož řada Abora se specializuje právě na ubytování rodin s dětmi. Protože jsme početnější rodina, dostali jsme dva prostorné pokoje se dvěma koupelnami a velkým soukromým bazénem.

Areál hotelu navíc dětem nabízel opravdu pestré vyžití.

Hned u našich pokojů byl obrovský bazén s několika tobogány a vodními skluzavkami i brouzdalištěm pro menší děti. Naše děti byly nadšené, že se do bazénu mohlo i skákat. V dalších částech hotelu se pak nacházelo bazénů více, u jednoho dokonce probíhal celodenní program včetně aqua cvičení s lektorem nebo soutěžemi pro děti.

Občerstvení v hotelu bylo zajištěno formou all inclusive a nabídka pokrmů byla neskutečně pestrá.

Každý den jsme měli na výběr z různých druhů mezinárodní kuchyně. Vybírat jsme mohli z pestré nabídky sýrů, masa, ryb, velkého množství příloh, ovoce i zeleniny. Těžké bylo odolat dezertům. Děti si v hotelu mohly i samy natočit zmrzlinu nebo ledovou tříšť, což pro ně byl zážitek sám o sobě. 

Hotel se nachází 20 minut pěšky od jedné z nejkrásnějších pláží na Gran Canaria – Playa del Inglés.

Protože máme menší děti, využívali jsme hotelový autobus, který nás ve stanovených časech dovezl na pláž i zpátky do hotelu. Bála jsem se, že oceán bude v polovině září již studený, ale teplota vody mě velmi mile překvapila. Moře bylo příjemně osvěžující a větší vlny dělaly dětem velkou radost. Já jsem si zase užívala večerní procházky v teplém písku při západu slunce. Písek na Gran Canaria má velmi zajímavé zbarvení, které je způsobené sopečným původem tohoto ostrova. Písek je tmavě hnědý, ale velmi příjemný a kdykoli to bylo možné, užívala jsem si procházky naboso.

Děti chtěly s tatínkem zůstat jeden den u bazénu, a tak jsem vyrazila sama do písečných dun Maspalomas. Přímo od hotelu to byla hodinová procházka k majáku Faro de Maspalomas, která nabízela krásné pohledy na tuto písečnou krajinu.

A já budu mít na tohle místo ještě jednu vzpomínku – když jsem procházela písečnými dunami a otevíral se přede mnou pohled na oceán, zavolali mi z nakladatelství a musela jsem odsouhlasit titulku své první knihy, která šla zrovna do tisku. Knížka je touto dobou již vytištěná, ale moje vzpomínky na toto místo mi už s mou knížkou zůstanou navždy spojené.

Protože jsme byli na Gran Canaria poprvé, chtěli jsme ostrov i trochu procestovat. Velice milá delegátka Idánia, která mluvila plynně česky, nám hned na druhý den zajistila auto  s přistavením přímo k hotelu, a pomohla nám naplánovat trasu výletu (video recenzi výletu najdete zde).

První den jsme vyrazili do vnitrozemí, kde nás překvapily velmi klikaté a úzké silnice. Kopcovitou krajinou jsme se dostali až do vesničky Fataga, kde panoval dokonalý klid a pohoda. Já jsem tu také obdivovala exotické stromy – mangovníky a kaktusy.

Další zastávku jsme udělali u jedné z nejvyšších hor ostrova Roque Nublo (1 813 m n. m.). Vynechat toto místo by byla opravdu velká škoda! Přímo od parkoviště vedla vyšlapaná cestička v polostínu borovic až na vrchol této hory, kde se do výšky tyčil obrovský balvan. Miluju hory a toto místo nabízelo nespočet krásných výhledů na okolní pohoří i hluboká údolí. Při dobré viditelnosti je prý z tohoto místa vidět až na Tenerife. To se nám sice nepoštěstilo, ale i tak byly pohledy na hluboká údolí mezi horami naprosto dechberoucí.

Naší další zastávkou bylo hlavní město Las Palmas de Gran Canaria, kde jsme si prošli centrum a dozvěděli se, že Kanárské ostrovy dostaly své jméno po psech, nikoli po kanárcích. Ochutnali jsme místní kuchyni a děti si i pohrály ve velké pirátské lodi, která v centru města slouží jako dětské hřiště.

Protože jsme si auto půjčili na dva dny, vypravili jsme se podívat i do přístavu Puerto de Mogán, kterému se přezdívá Kanárské Benátky. Město je plné krásných barevných domečků zdobených převislými rostlinami s výrazně růžovými květy. Mezi domky jsou jen malé uličky, které křižují přírodní vodní kanály. Proto ta podobnost s Benátkami. Nás přístav naprosto okouzlil a ochutnali jsme i místní kuchyni plnou čerstvých ryb.

Poslední dny jsme se snažili trávit co nejvíce u moře, protože chůze v teplém písku i poslouchání šumění vln pro nás bylo jako balzám na duši i tělo.

Tato dovolená nám ukázala, že naše děti jsou už parťáci na cesty a nemusíme se bát ani téměř pětihodinového letu nebo výletů po památkách. Děti i my jsme si tento pobyt neskutečně užili a vedle krásně prožitého týdne si odnášíme i spoustu nádherných vzpomínek, které se jistě stanou součástí i našeho každoročně připravovaného foto alba.

Moc děkujeme Canaria Travel za výběr i organizaci tak krásné dovolené a věříme, že se díky této zkušenosti na Kanárské ostrovy vypravíme znovu.

Tereza Rak @srdce_z_jerabin