Pescado – ryba (upravovaná na všechny způsoby)
Obecné pojmenování pro rybu jakéhokoliv druhu na Kanárských ostrovech je pescado. Nejběžnějším rychlým jídlem jsou ty grilované. Snaha rozlišovat jejich jednotlivé druhy je pro cizince zbytečná. Jak španělská, tak anglická a česká jména ryb nejsou ustálená. Při zkoumání jídelníčku nezbývá než postupovat metodou pokus-omyl.
Papas arrugadas – za tímto názvem se skrývají očištěné, ale neloupané brambory, které se vaří tradičně v mořské vodě. Po uvaření se ještě opékají, aby získaly slanou krustu a vrásčitý povrch. Nejčastěji se podávají s pikantní omáčkou mojo rojo. Ta se připravuje se ze zelené nebo červené papriky, česneku, oleje, octa a soli. Podle kreativity kuchaře se do ní přidávají i další ingredience jako je avokádo, rajče, mandle, oregano, máta… Papas arrugadas se jí jednak jako předkrm, ale i jako příloha, například k dušenému králičímu masu conejo en salmorejo.
Conejo en salmorejo – jedná se o králičí maso a často i králičí játra, které se naloží do marinády vytvořené z bílého suchého vína, olivového oleje a často octa smíchaného s česnekem, bobkovým listem, paprikou a tymiánem. Takto připravené maso se orestuje a pak v marinádě vaří, dokud není dostatečně měkké.
Potaje de berros – jedná se o polévku z byliny potočnice lékařské. Obvykle se podává s kouskem kukuřičného klasu, varianta je i s bramborami.