Skip to main content

Dva tátové: Fuerteventura, neobjevené zlato Kanárských ostrovů

Fuerteventura. Ostrov, který jsme poprvé objevili v době těsně před epidemií covidu a od té doby jsme se sem několikrát vrátili. Dodnes nám připadá jako neobjevené zlato s příjemným počasím, krásnými plážemi a výlety bez obrovských front.

Letos koncem léta jsme se vrátili do letoviska Caleta de Fuste. Občas nám někdo napíše do zpráv na Instagramu @dvatatove, kam na Kanáry bychom jim doporučili s celou rodinou vyrazit, a my je s klidným svědomím odkazujeme mimo jiné i sem, do městečka v severní části ostrova.

Letovisko Caleta de Fuste má několik výhod: uměle vytvořená pláž Playa del Castillo disponuje poměrně nedávno dovezeným světlým pískem a vlnolamy, takže pokud vám nevadí chladnější voda v oceánu (během naší návštěvy mohla mít v srpnu okolo 23 °C), mohou se tu ve velmi pozvolně sestupující hloubce cachtat bez obav děti bez ohledu na věk. Upravovaná promenáda od přístavu podél celé zátoky umožňuje nenáročnou rodinnou procházku s výhledy na několik bunkrů na pobřeží. Ve městě samotném narazíte na příjemné restaurace, několik dětských hřišť, supermarket, prádelnu, půjčovnu aut i další služby v dochozí vzdálenosti. A ještě jeden plus dáváme k dobru: krátká vzdálenost od letiště. Do půl hodiny jste z letiště u hotelu, náš hotel byl druhou zastávkou shuttlu od Canaria Travel, takže pohodových 20 minut.

To s dětmi prostě chcete!

Podél celé zátoky se mimo jiné nachází čtyři čtyřhvězdičkové resorty španělské hotelové sítě Barceló – dva Barceló Fuerteventura ze stupně Royal Level, které představují vyloženě luxusní dovolenou (a akceptují pouze hosty starší 18 let) a dva rodinné hotely pro fajn rodinnou dovolenou s perfektním jídlem v programu all inclusive i službam: 4* hotel Barceló Fuerteventura Castillo a 4* hotel Barceló Fuerteventura Mar.

A právě 4* hotel Barceló Fuerteventura Mar, který v roce 2022 prošel rekonstrukcí, jsme si tentokrát pro naši čtyřčlennou posádku vybrali.

Zvolili jsme si dvoulůžkový pokoj Deluxe s jacuzzi, který má ve svém vybavení manželskou postel, rozkládací pohovku (která v případě potřeby slouží jako přistýlka), klimatizaci, televizi se satelitními programy, bezplatné Wi-Fi připojení k internetu, telefon, trezor, minibar, koupelnu s WC a vysoušečem vlasů. Servis a vybavení je pro hosty starší 16 let rozšířeno o volný vstup do lázeňského centra U-SPA, župany, pantofle a ručníky k bazénu, a navíc, jak už název napovídá, na terase má vlastní jacuzzi!

A právě to byl pro naši rodinu hlavní důvod výběru typu pokoje.

Varianta pokoje Deluxe nám navíc umožňovala využívat oddělenou část restaurace, a také chodit k bazénu i na jídlo do sousedního 4* hotelu Barceló Fuerteventura Castillo, což bylo super, protože tu každé odpoledne připravovali program pro děti u bazénu s nafukovačkami a hrami. V rámci pobytu můžete zajít i do speciální hotelové restaurace s mexickou a brazilskou kuchyní a i když jsme čekali, že to bude pochutnání spíš pro dospělé, i naše holky se tu dobře najedly. Nadšené byly z kukuřice, nachosek, klobásek i třeba plátků krůty, my si užili kuchyni celkově a bylo super, že jste tu vážně dostali jiná jídla než běžně v rámci bufetu v restauraci.

Abychom dohnali výletní resty, které nám tady na ostrově ještě zbývaly, na několik dní jsme si půjčili auto.

Michal chtěl navštívit jeskyni v Ajuy, ke které přiléhá pláž s černým pískem. Zajeli jsme ale i do malebné vesničky Betancuria, navštívili kostel a protáhli vyjížďku až na jih do letoviska Morro Jable. Dostali jsme totiž od delegátky Terezy tip, že tu v přístavu okolo páté hodiny rybáři vyhazují do moře zbytky ryb, na které sem „chodí“ rejnoci. A měli jsme štěstí, v přístavu jsme skutečně pozorovali několik rejnoků a rybky, jak hodují a perou se o zbytky, což byl asi nej zážitek naší dovolené – kouzla přírody v přímé přenosu. Nevynechali jsme ani místní pláž, bylo už po páté hodině, takže jsme v pohodě zaparkovali, pár metrů popošli a užívali si čistý (poměrně teplý) oceán a velké vlny, což ocenily hlavně naše holky.

Jeden den jsme věnovali i výletu na vyhaslý vulkán Hondo, opět nenáročný výlet a nedaleký výstup z parkoviště. Zbytek dne patřil aquaparku v Corraleju, kde jsme ještě nikdy nebyli. Jde o starší komplex, kde se zabaví menší děti a žáci prvního stupně. Nás nejvíc bavily tobogány a skákání ze skokánků. Čím jsme starší, tím více asi dokážeme ocenit menší aquaparky, kde nestojíte nekonečné fronty, kde na děti vidíte i z lehátka a nemusíte se přesouvat kilometry mezi atrakcemi, což tento aquapark splňoval. Čekali jsme, že tu strávíme dvě hodiny, nakonec z toho bylo hodin pět, zakončených jogurtovou zmrzkou na promenádě v Corraleju.

A pokud bychom na závěr měli přidat ještě nějaká naše oblíbená místa, na Fuerteventuře máme ještě rádi pláž v městečku El Cotilo, kterou jsme ale letos vynechali. Moc se nám tu líbilo i v muzeu sýrů Museo del queso majorero, na břehu u odsolovacích nádrží Salinas del Carmen a samozřejmě i v zoologicko-botanické zahradě Oasis Wildlife Fuerteventura.

Tak ahoj, Fuerteventuro, a zase někdy na viděnou!

Závěrečné hodnocení? Fuerteventura navždy zůstane naší srdcovkou a pokud bychom si příště měli vybrat hotel v lokalitě Caleta de Fuste (a oželeli terasu s vířivkou), určitě bychom kvůli holkám zvolili hotel Barceló Fuerteventura Castillo pro jeho skutečně bezkonkurenční animačním program.

David, Michal, Adélka a Maruška Vaníčkovi @dvatatove